0 € 0,00
Je hebt geen producten in je winkelwagen.

Dampersgids - PG, VG en Nicotine in vloeistoffen

Een e-liquid heb je nodig om te kunnen dampen. De basis van iedere e liquid is een samenstelling van Propyleenglycol (PG) en Plantaardige Glycerine (VG) (ofwel Vegetable Glycerine in het Engels). In PG lossen goed de smaakstoffen en de nicotine in op maar is wat scherper voor de keel. VG is een stukje zachter voor de keel en geeft meer damp af maar is ook een stuk stroperiger dan PG.

De verhouding tussen de PG en VG bepaalt hoe stroperig een vloeistof is. Als een vloeistof meer dan 50% VG heeft dan wordt de vloeistof zo stroperig dat in kleinere Mouth-To-Lung e-sigaretten de coil droog komt te staan en een verbrande smaak oplevert.

inhoud eliquid flesjes - Damp-e.nl

Sommige mensen zijn gevoelig voor PG. Dit uit zich door een geïrriteerde huid en/of kleine rode stippen op het lichaam. Mocht je vermoeden dat je allergisch bent voor PG ga dan langs de huisarts. Er zijn e-liquids op de markt waar geen of heel weinig PG in zit die gebruikt kunnen worden door mensen die gevoelig zijn voor PG.

Naast PG en VG zit er in een e-liquid ook smaakstoffen en nicotine. De smaakstoffen geven natuurlijk de smaak aan de vloeistof. De nicotine die in de eliquid zit wordt uitgedrukt in milligrammen nicotine per 1 ml, bijvoorbeeld: 6 mg/ml. Er zijn van iedere smaak eliquid verschillende nicotinesterktes beschikbaar. Hoe hoger je gaat in nicotinesterkte, hoe meer kriebel in de keel je zal ervaren. De meeste mensen beginnen op 6 mg/ml of 12 mg/ml.

Nicotinesterkte flesjes eliquid - Damp-e.nl

Je kan je verslaving langzaam afbouwen door een lagere nicotinesterkte te gebruiken. Als je nu een e-liquid gebruikt die 12 mg/ml nicotine bevat kan je ervoor kiezen om over te gaan naar een sterkte van 6 mg/ml. De lagere nicotinesterkte kost ongeveer een week om goed aan te wennen. Als je eenmaal gewend bent aan 6 mg/ml kan je nog verder afbouwen naar 3 mg/ml waarna je weer kan afbouwen tot 0 mg/ml. Op 0 mg/ml ben je nicotinevrij!

Nicotine afkicken grafiek - Damp-e.nl

Samengevat:

- Een e-liquid is de navulling van je e-sigaret
- Een e-liquid bestaat uit PG en VG
- Meer VG betekend een stroperigere e-liquids
- PG is scherper voor de keel dan VG
- Sommige mensen zijn allergisch voor PG
- E-liquid is op verschillende nicotinesterktes beschikbaar
- Nicotinesterkte wordt uitgedrukt in hoeveelheid milligrammen nicotine per milliliter
- Nicotine is goed af te bouwen door de nicotinesterkte in de e-liquid in kleine stappen te verlagen